Glandele localizate în piele produc sebum și transpirație. Pentru ca pielea să funcționeze adecvat, stratul de sebum rezultat, care în plus acumulează poluanți și bacterii din mediul înconjurător, trebuie îndepărtat cu regularitate. Cum se curăță fața în mod corect și cum trebuie efectuată această procedură? Ce produse cosmetice sunt destinate curățării feței și care sunt metodele realizate domiciliu pentru curățarea pielii feței?
De ce ar trebui să vă curățați fața?
Curățarea regulată a pielii faciale este importantă deoarece:
- permite desfundarea porilor pielii,
- face posibilă menținerea pH-ului adecvat al pielii,
- asigură buna funcționare a stratului hidrolipidic,
- îmbunătățește capacitatea de regenerare a pielii,
- pregătește pielea pentru tratamentele de îngrijire ulterioare.
Cum se curăță pielea în mod corect?
Pielea facială sănătoasă trebuie curățată de două ori pe zi: de dimineață și seara. Alegerea cosmeticelor și metodelor trebuie adaptată tipului de piele. Curățarea facială corectă trebuie realizată conform schemei: demachiant – curățare – tonifiere.
- Demachiere
Înainte de toate, trebuie să scăpați de cosmeticele pe care le-ați purtat toată ziua pe față, pleoape, gene și buze. Pentru a grăbi acest proces, o idee bună ar fi să presați o dischetă de bumbac îmbibată în apă micelară pe zona pe care doriți să o demachiați. În acest fel, pielea va fi curățată rapid și în siguranță, fără să riscați să vă iritați sau să vă distrugeți genele. - Curățare
Demachierea pregătește pielea pentru pasul următor de îngrijire, acela de curățare. În acest scop, puteți utiliza o spumă de curățare sau un gel de spălare a feței. - Tonifiere
Acest pas necesită utilizarea unui toner și are drept scop restabilirea nivelului adecvat de pH al pielii.
Produse cosmetice de curățare facială
Atunci când vă alegeți produsele potrivite pentru curățarea feței, trebuie să țineți cont de tipul tenului dumnevoastră. Dacă pielea dumneavoastră este sensibilă, delicată și matură, cel mai bine vi se potrivesc substanțele bogate în lipide. O soluție bună este să folosiți laptele de curățare, produs care nu necesită clătire cu apă. Pentru a curăța tenul gras, mix și predispus la acnee și puncte negre, merită să încercați un produs de curățare sub formă de gel, spumă sau orice alt preparat cu consistență ușoară și transparentă. În cazul tenului normal, preparatele delicate cu formulă ușoară vă vor fi de folos; cosmeticele cu consistență prea grea destinate pielii sensibile sau seboreice pot înrăutăți starea pielii normale.
Produsele cosmetice pentru curățare facială conțin emolienți, substanțe care sunt menite protejării stratului hidrolipidic al pielii și prevenirii deshidratării excesive. Deteriorarea stratului hidrolipidic se manifestă printr-o senzație de rigiditate și arsură a pielii după curățare. Puteți adăuga ulei de babassu (Attalea speciosa) în unele geluri de curățare, care, datorită conținutului de acizi grași saturați, susțin stratul hidrolipidic al pielii.
Peria facială
Pentru curățarea corectă a feței, merită să folosiți o perie delicată de curățare; unele produse cosmetice conțin incluse în pachet astfel de perii. Cele mai bune perii faciale sunt cele confecționate din materiale ușoare de silicon. Peria de curățare facială permite curățarea perfectă a pielii, care nu poate fi comparată cu spălarea feței doar cu vârfurile degetelor.
Peria de curățare facială nu numai că face curățarea mai eficientă, dar în plus:
- oferă o formă de exfoliere, datorită căreia microcirculația pielii se îmbunătățește;
- curăță porii și îndepărtează impuritățile;
- netezește suprafața pielii.
Ce nu trebuie să folosiți pentru curățarea feței?
Pielea facială nu trebuie curățată folosind produse cosmetice nepotrivite care conțin următoarele ingrediente:
- săpun,
- alcool,
- cantități excesive de detergenți,
- substanțe hidratante care lasă o peliculă lipicioasă pe suprafața pielii.
Săpunul, alcoolul și detergenții au efecte negative asupra stratului hidrolipidic al pielii. Cu toate acestea, substanțele uleioase care rămân pe piele pot contribui la astuparea porilor. Mai mult decât atât, acestea diminuează eficiența altor tratamente de înfrumusețare, împiedicând ingredientele de îngrijire să penetreze pielea.
Modalități de curățare a pielii realizate la domiciliu
Deși piața produselor cosmetice oferă o gamă largă de produse, există încă o mulțime de susținătoare ale metodelor de curățare ralizate în casă care și-au dovedit eficacitatea. Cel mai mare avantaj al acestora este compoziția complet naturală. Produsele de curățare facială realizate în casă includ, în principal, peelinguri și măști.
Modalități de curățare a feței realizate la domiciliu – rețete
- Rețetă de scrub cu cafea
Scrub-ul cu cafea stimulează circulația și, de asemenea, netezește și uniformizează suprafața pielii. Pentru a-l prepara, amestecați 2 lingurițe de ulei de măsline, 2 lingurițe de cafea, o linguriță de miere și scorțișoară măcinată. - Rețetă pentru mască de curățare cu măr
Masca de curățare cu măr realizată în casă revigorează și curăță porii și, de asemenea, întărește capilarele pielii. Pentru preparare, amestecați un măr mare ras, cu o linguriță de ulei de măsline și o linguriță de brânză de vaci. Masca trebuie aplicată pe fața curățată în prealabil, iar după 15 minute, se îndepărtează prin spălare cu apă călduță.
Lasă un răspuns