Uleiuri naturale pentru față. Cum potrivești uleiul cu un anumit tip de piele și nevoile sale?

Tendința îngrijirii naturale a părului și pielii durează de ceva vreme, exact la fel ca argumentul în privința uleiurilor. Puteți să le folosiți pentru îngrijirea pielii? Adeptele confirmă, fără ezitare. Oponentele susțin că uleiurile împiedică pielea să respire. În realitate, secretul obținerii celor mai bune rezultate datorită uleiurilor constă în asocierea corectă a acestora cu tipul de ten. 

Proprietățile uleiurilor naturale sunt cunoscute de secole. În trecut, nu se cunoșteau căror ingrediente conținute de uleiuri datorăm efecte precum cele de calmare sau anti-acneice. În prezent, știm ce substanțe conțin, așa că putem să le cercetăm proprietățile. Dar asta nu e totul! Compoziția uleiurilor este cea care determină ce tip de piele va beneficia de acestea.

Nu veți mai ezita atunci când vine vorba de alegerea uleiului – răspunsul este mai jos. Trebuie doar să țineți minte principiul cel mai important: alegeți doar uleiuri naturale, fără aditivi, fără conservanți, păstrate în recipiente din sticlă închisă la culoare. Majoritatea amestecurilor de uleiuri faciale gata preparate conțin substanțe care pot provoca reacții alergice la nivelul pielii.

Cum acționează uleiurile faciale?

Uleiul bine ales este un cosmetic natural ideal pentru pielea noastră. Vârsta sau tipul de piele nu contează, întrucât fiecare dintre noi are posibilitatea de a alege dintre sute de uleiuri extrase din plante variate. Aceasta este sursa celor mai bune substanțe nutritive – vitamine, minerale, acizi grași esențiali și antioxidanți. Aplicarea regulată a uleiului pe piele aduce multe beneficii, deoarece uleiurile:

  • întăresc bariera hidrolipidică naturală a pielii, adică previn deshidratarea,
  • protejează împotriva factorilor externi nocivi, precum soarele, toxinele,
  • restabilesc strălucirea pielii, finețea mătăsoasă, aspectul neted și fermitatea,
  • acționează antiseptic și reduc inflamația, care ajută, spre exemplu, la vindecarea acneei,
  • întârzie procesul de îmbătrânire și apariția ridurilor.

Datorită faptului că uleiurile hidratează și hrănesc pielea, acestea rezolvă multe probleme – diminuează uscăciunea și mâncărimea, elimină pielea uscată, reduc decolorarea, pregătesc tenul pentru machiaj, etc.

Îngrijirea pielii cu uleiuri – principii

Înainte de a alege uleiul pentru față, haideți să vedem dacă această metodă de îngrijire ni se potrivește. Există câteva reguli care trebuie urmate pentru a obține rezultatele dorite. Uleiurile naturale acționează cel mai bine atunci când sunt folosite într-un anumit mod.

  1. Aplicați uleiurile pentru față înainte de culcare, astfel încât acestea să poată fi absorbite mai adânc în piele în timpul somnului.
  2. Pentru a accelera absorbția uleiurilor în piele, masați-le ușor cu vârfurile degetelor.
  3. Doar câteva picături de ulei natural sunt suficiente pentru a vă hrăni, netezi și regenera tenul.
  4. Nu folosiți uleiuri cu proprietăți fotosensibilizante în timpul zilei.
  5. Uleiurile de față pot fi folosite individual sau adăugate în cremă, de exemplu.

În ceea ce priveşte aplicarea uleiurilor pe piele, ca și în cazul tratamentelor cu ulei de păr, este important ca produsul să se potrivească nevoilor individuale. De data aceasta, nu ne ghidăm după porozitate, ci după tipul de piele. Factorii determinanți vor fi dacă tenul dumneavoastră este gras sau prezintă alte probleme. Dacă vă întrebați ce ulei de față să alegeți, în primul rând identificați tipul tenului dumneavoastră, apoi, aruncați o privire la lista următoare.

  • Uleiuri pentru tenul uscat
    Cele mai multe dintre semnele pielii deshidratate pot fi reduse la minimum utilizând uleiul de față potrivit. Uleiuri, precum cel de cocos (de consistența untului), passiflora (categoric, cel mai ușor), uleiul de argan, uleiul de jojoba, uleiul de floarea soarelui (cel cosmetic, nu cel de bucătărie) sau uleiul de măsline sunt ideale pentru nevoile tipului de piele uscată.
  • Uleiuri pentru tenul matur
    Nevoile pielii mature, caracterizată prin apariția primelor riduri, pierderea fermității și elasticității, corespund cel mai bine uleiurilor cu un conținut ridicat de vitamina E. Aceasta este un antioxidant natural și are proprietăți anti-îmbătrânire. Ce uleiuri de față ar trebui folosite atunci când ne confruntăm cu semnele premature ale îmbătrânirii? Alegeți ulei de măceșe sau ulei de argan.
  • Uleiuri pentru tenul gras / predispus la acnee
    La început, poate suna incredibil, însă prin natura lor, uleiurile din plante pot diminua aspectul uleios al tenului. Acestea echilibrează activitatea glandelor sebacee și reduc secreția de sebum. Trebuie doar să rețineți că uleiul pentru tenul cu probleme precum acnee sau seboree are o consistență foarte ușoară. Nu va astupa porii. Uleiurile recomandate includ: ulei de camelină, ulei de jojoba sau ulei de arbore de ceai.
  • Uleiuri pentru tenul sensibil
    Una dintre caracteristicile tenului sensibil este că se poate irita de la multe substanțe. În acest caz, alegerea uleiurilor trebuie să fie foarte bine gândită. Acestea trebuie nu numai să aibă o consistență ușoară, dar trebuie să aibă și un efect delicat și să calmeze iritațiile. În acest caz, uleiurile potrivite includ ulei de primulă de seară, ulei de ciuboțica cucului sau ulei de ylang-ylang.

Sunt suficiente uleiurile pentru față?

Nu neapărat. Substanțele conținute de uleiuri nu sunt singurele de care pielea noastră are nevoie. Pe lângă emolienți sau alte ingrediente care previn deshidratarea, acestea au nevoie de umectanți – componente care livrează apă fiecărei celule. Îngrijire adecvată constă în folosirea uleiurilor acompaniate de alte produse cosmetice: creme, seruri, măști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *