Ce este adevărata natură a parabenelor?

Există o dezbatere constantă despre adevărata natură a parabenelor. Pe scurt, parabenii sunt o clasă de compuși chimici sintetici folosiți în mod obișnuit ca conservanți în produsul alimentar, artizanal, cosmetice și alte produse de îngrijire personală. În timp ce unii susțin că parabenii sunt siguri, alții își pun întrebarea dacă acești compuși chimici sunt potențial dăunători. Pentru a afla adevărul despre parabeni, luăm o privire mai atentă la natura lor si ce riscuri pot avea asupra sănătății.

Ce sunt parabenii și cum funcționează?

Parabenii sunt o clasă de compuși chimici sintetici derivați din benzen. Unii dintre cei mai comuni sunt etilparaben, propilparaben, butilparaben și metilparaben. Toți se pot găsi în multe produse de îngrijire personală, cum ar fi cosmetice, săpunuri, loțiuni, deodorante și alte produse. Se pot găsi de asemenea și în anumite produse alimentare, comercializate de obicei sub forma de conservanți. Parabenii sunt deseori folosiți în produsele de îngrijire personală pentru a preveni dezvoltarea și creșterea bacteriilor, fungiilor și mucegaiurilor.

Parabenii sunt solubili în apă și se pot absorbi prin piele. Ele se pot de asemenea lua prin ingestie, inhalare sau contact direct. Odată absorbit, parabenii sunt metabolizați în organismul uman. Acest lucru face ca expunerea continuă la parabeni să fie mai puțin sigură, deoarece acestea pot rămâne în organism timp de ani de zile.

Îngrijorările privind sănătatea

Parabenii sunt îngrijorători din cauza efectului lor potențial asupra sănătății umane. Acestea sunt considerate potențial cancerigene din cauza faptului că acestea sunt de obicei metabolizate în organism ca o estrogenă, un hormon care poate influența atât dezvoltarea organelor feminine, cât și funcția acestora. Acest lucru poate duce la simptome precum perturbarea sistemului reproducător și a ciclului menstrual și afectarea calității spermei.

Parabenii pot interfera, de asemenea, cu endocriul uman. Acest lucru poate avea un efect asupra sistemului imunitar, cauzând inflamație și durere, precum și reacții alergice, cum ar fi iritarea pielii și erupții cutanate. Parabenii sunt, de asemenea, de presupus că au un efect nociv asupra creierului și pot interfera cu sistemul endocrin, provocând niveluri crescute de hormoni în organism.

De asemenea, există îngrijorări cu privire la faptul că există prea puține cercetări privind efectele parabenilor asupra sănătății umane. Din acest motiv, nu se știe exact cât de periculos poate fi expunerea la parabeni. Se recomandă ca atât producătorii, cât și consumatorii să fie conștienți de riscurile potențiale ale acestor compuși chimici.

Produsele fără parabeni

Deoarece parabenii nu sunt cercetați suficient și există îngrijorări cu privire la efectele lor asupra sănătății, mulți producători de cosmetice și produse de îngrijire personală au ales să elimine aceste compuși chimici din produsele lor. Alternativele sunt ingrediente naturale, cum ar fi vitamina E, extractul de semințe de struguri, extractul de fructe de pădure și uleiul de înflorire de ferigă. Aceste ingrediente pot oferi beneficii similare de conservare, fără efecte secundare.

Producătorii optează, de asemenea, pentru ingrediente mai naturale pentru uleiurile esențiale folosite în produsele lor. Uleiurile esențiale sunt formate din compuși naturali izolați și se pot face prin distilare cu vapori sau presare la rece sau frecarea miezului de fruct. Uleiurile esențiale pot oferi beneficii similare produselor parabenice, fără a fi testate pe animale sau expunere umană necontrolată.

Concluzie

Parabenii sunt compuși chimici sintetici folosiți în mod obișnuit în produsele alimentare, cosmetice și produsele de îngrijire personală pentru a preveni dezvoltarea și creșterea bacteriilor, fungiilor și mucegaiurilor. Cu toate acestea, se crede că parabenii pot fi potențial dăunători pentru că acestea pot interfera cu anumite funcții endocrine și sistemul reproducător. De asemenea, se cunosc prea puține efecte privind expunerea la parabeni pe termen lung.

Prin urmare, producătorii și consumatorii ar trebui să fie conștienți de ingredientele din produsele pe care le achiziționează. Poate fi recomandat să se opteze pentru produse care nu conțin parabeni și care sunt formate din ingrediente mai naturale. Acest lucru va reduce risc