#maskne Explicat: De Ce Măștile de Siguranță Provoacă Acnee?

Atunci când am văzut câmpuri nesfârșite de oameni purtând măști la sfârșitul lunii martie 2020, ne-am întrebat toți aceeași întrebare: oare ce se va întâmpla cu fața noastră? Știrea a evoluat rapid, ca și cum medicii și dermatologii au presimțit că „maskne” (acneea cauzată de măști) urma să contracareze „quaranteen” (tinerețea spre care ne-am îndreptat din cauza autoizolării)… și să conducă știrile.

Din păcate, acest concept nu este nou. medici s-au confruntat cu acest fenomen de mai bine de 15 ani, în mod particular în rândul lucrătorilor din industria medicală care se bazau pe mascarea obligatorie în timpul pandemiei SRAS-CoV-2. Când studiile s-au concentrat pe acest subiect, toate au indicat un lucru foarte clar: măștile sunt direct răspunzătoare pentru acnesea care nu ne lasă să respirăm.

Ce este Maskne?

Maskne este un tip de acnee cauzată de uzul măștii (măști chirurgicale sau de aburire) și este, spre deosebire de acnee comună, localizată pe față, gât și spatele gâtului. În mod tipic are o formă de pete întunecate sau erupții cutanate. Acestea sunt de obicei izolate (în loc de grupuri de pete sau cosuri), sunt dureroase la atingere, mai mari decât punctele și însoțite de mâncărime severă și uscăciune.

Deși poate fi similară acneei obișnuite, maskne poate fi mai rezistentă. Acest lucru se datorează fricii de a face lucruri nepotrivite în timp ce purtați mască, cum ar fi curățarea prea des a pielii sau aplicarea de produse pe bază de alcool. Acest lucru afectează mediul bacterian al pielii, ceea ce duce la inflamații și iritații.

De ce se produce Maskne?

În cazul în care nu ați presupus deja, motivele pentru care portul măștii poate cauza maskne sunt numeroase. Principalii factori sunt încălzirea, umezeala, transpirația, murdăria și microbes. În plus, frecvența obișnuită cu care măștile sunt purtate, precum și contactul direct cu produsele chimice pe care mulți dintre noi le-am folosit pentru a ne curăța măștile, cum ar fi balsamul cu clor sau soluții de lăvinare, toate pot contribui la formarea și înrăutățirea maskne.

  • Încălzirea: Compoziția măștii, cea pe bază de bumbac sau o alternativă sintetică, poate încălzi zona feței și poate reduce fluxul de aer către pielea secă a feței. Această schimbare a temperaturii, care poate duce la deshidratare și excesul de transpirație, produce iritarea și inflamația pielii.
  • Umezeala: Măștile sunt purtate pe fețe compacte și și, în plus, provoacă umezeală din cauza transpirației și alte substanțe chimice eliberate din gură și nas pe care le expirăm. Umezeala excesivă sub mască poate bloca porii și provoca foliculite sau acnee.
  • Microbes: Deși multi oameni presupun că măștile adăpostesc boli, este posibil ca microbii și bacteriile din mediul exterior să intre în interior prin utilizarea măștii, blocând astfel porii pe care corpul nostru nu poate să-i elimine.
  • Produsele de curățare a măștilor: Soluțiile de lăudare sau produsele de curățare a măștilor pe bază de clor sau alcool pot coace tenul și pot provoca, de asemenea, iritarea pielii.

Cum se tratează Maskne?

Rutina corectă de îngrijire este esențială pentru prevenirea maskne, dar chiar și cu cea mai bună rutină de îngrijire, acnee pot apărea. Și, din moment ce acestea sunt cele mai obișnuite, masurile de tratament pot diferi. Cele mai bune moduri de a preveni și trata maskne includ:

  • Utilizarea unei măști prietenoase cu pielea: Deși măștile chirurgicale sunt destul de accesibile, sunt foarte uneori încălzitoare și extrem de iritante pentru piele. O alternativă foarte bună și potrivită pentru piele sunt măștile pe bază de țesătură sau măștile tricotate. Aceste măști sunt mai ușoare și respirabile și permit pielii să respire mai bine.
  • Curățarea măștii în mod regulat: Dezinfectarea și curățarea măștii ar trebui să fie o parte vitală a rutinei de îngrijire. Deși multe bacterii se acumulează în interiorul măștii, mici particule microscopice ș